LAMİNE VE MASİF PARKELERİN UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Uygun olmayan sıcaklık ve havalandırma koşulları
Elastik zemin kaplaması, daha sonra kullanım sırasında maruz kalacağı sıcaklıkla yaklaşık olarak aynı seviyede döşenmelidir. Zemin kaplaması, 180C (650F) alt döşeme sıcaklığının altında döşenmemelidir ve bağıl nem seviyesinin, bu tip iç mekân ikliminin döşeme ve döşeme üzerinde yapılacak işlemler üzerinde olumsuz etkisi olabileceğinden dolayı, %35 ila 65 arasında olması gerekmektedir. (Örneğin, düşük sıcaklıklar, yapışkanların ve tesviye malzemelerinin oturma ve tepkime sürelerinde önemli seviyede artışa yol açabilecektir; astarlar ve tesviye malzemeleri kuruma süresi ile yapışkanlar için havalanma süresi aynı şekilde yüksek nemden dolayı artış göstermektedir. Yapışkan üreticileri tarafından verilen süreler, genel bir kural olarak, 200C (680F) sıcaklık ve %50 bağıl nem seviyesine dayanmaktadır. Bundan dolayı, zemin sıcaklık ve nem ölçümleri faydalı olacaktır.
Binalardaki genleşme bağlantı parçalarının, zemine yakın olmaması gerekmektedir.Binadaki genleşme bağlantı parçaları boyunca döşenip yapıştırılması durumunda, yerine sağlam bir şekilde oturacağından ve bina hareketleriyle birlikte “çalışamayacağından” dolayı parçalanabilecektir. Binalardaki genleşme bağlantı parçaları kural olarak geniş alanlarda bulunmaktadır. Burada, bütün bina boyunda yer almayan (örneğin, beton şaptaki inşaat bağlantı parçaları) ancak sadece oturma sırasındaki gerilimin emilmesi için tasarlanan genleşme bağlantı parçalarından bahsedilmektedir. Bununla birlikte, yüklenicinin, genleşme bağlantı parçaları bağlantısıyla ilgili olarak müşteriyle istişarede bulunması tavsiye edilmektedir.
Alt Döşeme Tipleri
Uygulamada aşağıda gösterilen alt döşemeler bulunmaktadır:
-
Çimento şapları
-
Anhidrit ya da sıva şapları
-
Mastik asfalt
-
Beton
-
Sunta ve kontrplak
-
Suni ya da doğal taş, seramik karo zeminler
-
Kaplamalar ve boya
-
Beton şap ya da alttan ısıtmalı zeminler
Tutkallı zemin kaplamaları için alt döşeme hazırlığı:
Çimento şapları
Binalarda en çok görülen zemin tipidir. Oturma aşaması sırasında meydana gelen daralma geriliminden dolayı, yerleştirme sırasında, birbirlerinden yaklaşık 6 m uzaklıkta olmak üzere, ayırma parçaları (yalancı derzler) döşenir. Çimento şapları emicidir. Dispersiyon yapıştırıcılar kullanılmalıdır.
Anhidrit ya da sıva şapları
İzin verilen en düşük nem olan <%5 seviyesine dikkat edilmelidir. Bu tip şaplar, ayırma parçaları kullanılmadan geniş yüzeyli alanlar üzerinde uygulanabilmektedir. Uygulamanın ardından şap içerisinde girip kalan nem, şapa hasar verecektir. Genel olarak ifade etmek gerekirse, bu tip şapların, kumlanması, fırçalanması, vakumlanması ve üzerlerine astar çekilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda, astar sonucunda azalan emiciliğin, dispersiyon yapışkanlarının kullanılması durumunda (2 mm’den az olmamak üzere) uygun kalınlıkta tesviye malzemesi kullanılmak suretiyle telafi edilmesi gerekmektedir.
Mastik asfalt
Sıcak, eriyik koşulda (200 – 220 0C), yumuşak ve ince kuvarsla ovulmuş kum üzerine uygulanmaktadır. Mastik asfalt, doğru şekilde uygulanması durumunda, geniş yüzeyleri üzerinde hiçbir çatlama olmadan kaplamak üzere kullanılabilmektedir. Soğur soğumaz üzerinde yürünebilir. Mastik asfaltta gözenek bulunmamakta olup iki katman halinde döşenmesi durumunda, bina inşaatında rutubet geçirmez bir bariyer olarak hareket etmektedir.
Mastik asfaltın, dispersiyon yapışkan kullanılması durumunda, minimum 2 mm katman kalınlığıyla tesviye edilmelidir. Kontakt yapışkanı kullanılması durumunda ise, mastik asfaltla yapışkanda bulunan solventler arasında doğrudan temastan kaçınmak üzere, tesviye malzemesini kullanılmalıdır. Reaksiyon yapışkanının kullanılması durumunda, mastik asfalt üzerinde sadece poliüretan yapışkan doğrudan kullanılabilecektir.
Beton
Beton alt döşemelerin nem içeriği, CM sayacı ile tespit edilebilecektir. Ancak, her durumda, kullanmaya karar vermeniz halinde, bütün alt katman kalındığından malzeme almanız gerekmektedir. Nem içeriğinin tespit edilmesi için en güvenilir yöntem, bir ısıtma kabini içerisinde kurutulmasıdır; ancak bu işlem sadece bir laboratuvarda gerçekleştirilebilecektir. Çok fazla miktarda artık nemin bulunması durumunda, iki bileşenli özel astarlar kullanılmak suretiyle, yüzey üzerinde sızdırmazlık sağlanabilecektir. İlgili tedarikçiye danışmalısınız.
Ön işlenmiş zeminler
Bu tip alt döşemelerin, (örneğin, zımparalanarak, tel fırçayla fırçalanarak, kumlanarak) pürüzlendirilmesi, astarlanması ve tesviye edilmesi gerekmektedir. Ne kadar (varsa) ön hazırlık çalışmasının gerekli olduğunu tespit etmek üzere, test şeritlerinin takılması gerekmektedir. (Tesviye malzemesi ve yapışkan tedarikçilerinden teknik tavsiye alınmalıdır).
Sunta ve kontrplak
Oldukça geniş yüzeyler, bağlantı parçası kullanılmadan, dilin oluk içerisine yapıştırılması suretiyle döşenebilecektir. Genel olarak, sadece levhalar arasındaki alın bağlantı parçaları tesviye edilmekte ya da kumlanmaktadır. Bağlantı parçaları, tutkal uygulanmaması durumunda, daha sonradan döşeme yüzeyi üzerinde görünecektir.
Suni ya da doğal taş ve seramik karo zeminler
Bu tip alt döşemeler, emici değildir. Bütün kirlerin (örneğin, gres, mum, sabun vs.), bilhassa zeminin bir süredir kullanılmış olması durumunda, mekanik olarak ve deterjanla çıkarılması gerekmektedir. Bütün gevşek karolar, yeniden sabitlenmelidir. Bu tip alt döşemelerin, (örneğin, zımparalanarak, tel fırçayla fırçalanarak, kumlanarak) pürüzlendirilmesi, astarlanması ve tesviye edilmesi gerekmektedir.
Kaplamalar ve boya
Bu tip alt döşemelerde çok az gözenek bulunmakta ya da hiç gözenek bulunmamaktadır. Bütün dökülmüş durumdaki ince parçalar, titizlikle çıkarılmalıdır. Söz konusu kaplamalardaki bileşen ya da bağlayıcı madde çoğunlukla bilinmediğinden, farklı yapışkanlarla test şeritlerinin kullanılması gerekmekte olup aynı zamanda yapışkan üreticisinden tavsiye alınmalıdır. Bu tip alt döşemelerin, (örneğin, zımparalanarak, tel fırçayla fırçalanarak, kumlanarak) pürüzlendirilmesi, astarlanması ve tesviye edilmesi gerekmektedir. Alt döşeme ile tutkal arasında iyi seviye uygunluk elde etmek için, lütfen ® tarafından tavsiye edilen tutkalları kullanın ve tavsiyeleri ve teknik veri formundaki bilgileri dikkatli bir şekilde okuyun.
® TUTKALLI ZEMİN KAPLAMASI DÖŞEMESİ KURALLARI
Lütfen bu talimatları, döşemeye başlamadan önce, ilgili ülke standartlarıyla bağlantılı olarak, tamamen okuyun.
Tutkallı Zemin Kaplamaları
-
İşin, zeminin döşendiği oda içerisinde gerçekleştirilmesi durumunda, kraft kağıdı, kontrplak ya da elyaf levha ile koruma sağlayın.
-
Mobilyaları zemin üzerinde çekmeyin. Sandalye ve mobilya ayaklarında keçe tampon kullanın.
-
Ofisteki döner koltukların, DIN 68131 (Tip W1) gerekliliklerine uygun olması gerekmektedir. Döner koltukların altında koruyucu ofis paspasları kullanın.
-
Kir, toz ve nemi tutmak için bütün girişlere kaliteli paspaslar yerleştirin.
-
Zemin üzerinde kalıcı lekeler bırakabileceklerinden dolayı asla lateks ya da kauçuk destekli paspaslar kullanmayın.
-
Aseton gibi aşındırıcı malzemelere sahip ya da solvent bazlı temizlik ürünleri kullanmayın.
-
Asla tel fırça kullanmayın.
-
Zemin üzerinde nem oluşumundan kaçının.
-
Mantar zemin kaplamanızı, su sıçramaları, yemek dökülmeleri, yağ ve mutfağınızın zemininin vaktinden önce aşınmasına yol açabilecek her şeyden korumak üzere, mutfak aletlerinin ve lavabonun önüne halı ya da paspas yerleştirin.
-
İdeal ve sağlıklı oda koşulları, 200C (680F) seviyesinde %35 ila 65 R.H. değeridir.
-
Çok fazla oda ısıtması kullanıldığında, iç hava nem seviyesi, zeminin kurumasına yol açabilecek kadar düşebilir. Mantar doğal bir malzeme olduğundan, bu durum karoların çekmesine ve sonuçta döşeme ek yerlerinde küçük boşluklara yol açabilecektir. Bunu önlemek için oda tipi nemlendirici kullanın.
Zemin üzerinde bulunan halı ya da paspasların, ısı toplayıcı olarak işlev görmek suretiyle zemin yüzeyi sıcaklığını tavsiye edilen maksimum yüzey sıcaklığının üzerine (200C ila 220C’yi aşmamalıdır) çıkarabileceğini unutmayın.
-
Mantar, doğal bir malzeme olduğundan, güneş ışığına maruz kaldığında rengi solabilecektir. Mantar ve ahşap doğal ürünlerdir ve uzun bir süre doğal ışığa maruz kaldıklarında renk değişimi beklenebilir. Mantarın rengi solabilecekken, kararmaya eğilimlidir. Dengeli bir renk değişimine olanak sağlamak üzere, zemin üzerindeki halı ve mobilyaların hareket ettirilmesi önemlidir.
-
Bu etkinin en aza indirilmesi için, panjur, perde ya da diğer güneş perdeleme sistemlerini kullanın.
-
® zemin kaplamalarının bakımı kolaydır. Sadece, hafif bir deterjan ve elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsiniz. Günlük/ haftalık bakım için aynı zamanda ucunda bir bez parçası bulunan süpürge sapı da kullanabilirsiniz. Çıkarılabilir bez parçasında, anti statik özelliğe sahip bir madde olup zemin üzerindeki bütün tozu temizleyerek birikmesini önleyecektir.
®, zemin kaplamanızın yeni gibi muhafaza edilmesi için, hoş sonuçlar verecek Bakım Ürünlerini önermektedir.